
Lití keramiky
Absence hrnčířského kruhu mi napomohla k tomu, abych vyzkoušel i metodu lití keramiky do forem. Tak se o víkendu 19. února tohoto roku (2022) na mém stole objevila první forma středně velkého hrnku Bucláku a hned vzápětí na to, první čtyři výrobky. Možná si říkáte, že vyrobit hrnek touto metodou není žádné umění, prostě naliji hlínu do formy...a je to. Ale kdepak, i tato metoda práce s keramikou má svoje a rozhodně nechce uspěchat. Je to docela zdlouhavý proces, ale na jeho konci na vás čeká čaj, ve vašem vlastnoručně vyrobeném nádobí. Nebo si odlijete třeba nějakou vázu, misky? Každopádně mě učaroval i tento způsob práce s keramikou a možnost výroby celých čajových, kávových setů :)
Nejtěžší u lití keramiky je, asi naučit se pracovat s licí břečkou, za jak dlouho a jak tlustý střep vytvoří. Záleží na okolní teplotě, vyschnutí formy se kterou pracujete, jestli jste ten den již jednou hlínu odlévali. Jedno ovlivňuje druhé. Hlavní je, nemít v břečce cucky a mít ji dobře rozředěnou a promíchanou. Poprvé jsem pracoval s keramickou hmotou označenou Buřt. U té se mi střep tlustý cca 5mm vytvářel cca 30-40min. Myslím, že tloušťka 5mm je optimální. Tlustší hrnky jsou již nevzhledné, humpolácké do ruky a špatně se z nich pije. Nejtenčí střep jsem odléval 3mm, hrníčky jsou pak lehké, dobře se z nich pije, ale jsou také mnohem křehčí. U příliš tenkých odlitků se vám může stát, že se budou špatně glazovat. U prvních bucláků jsem neustále bojoval se stékáním glazury jak s kov. efektem, tak dokonce i u více standardní glazury s efekty. Nestékaly mi akorát glazury základních barev v kombinaci s transparentní glazurou. Zatím jsem nepřišel na příčinu. Může to být způsobeno více faktory.
Posléze jsem zakoupil licí kameninu. S tou se mi pracuje mnohem lépe. Vytvoření střepu o síle 5mm s ní trvá cca 10-15 minut. Velice rychle tuhne. Musel jsem ji již dvakrát ředit. Střep je na dotek hedvábný, lehký. Opravdu se musí u ní dbát na naředění, nebo se může některá část výrobku neúplně odlít. Líbí se mi s ní pracovat v kombinaci s použitím Engob. Po odlití hrnku celý střep natřu engobou (barev je na výběr přehršel, tak si jistě každý najde svůj oblíbený odstín) a po zaschnutí engoby do hrnku vyryju různé ornamenty. Pak se dají výrobky do pece na předžah.
Náhledy fotografií ze složky Hrnky